LCHF och frukt
oktober 18, 2012 — 17:59

Om det är okej att äta frukt när man följer LCHF  är en fråga som diskuteras mycket på nätet. Vilka frukter som är bäst att äta och hur mycket av dem som man kan konsumera är också frågor som många LCHF-entusiaster funderar över. Att äta en grapefrukt till frukost eller ta en banan på jobbet under eftermiddagen är ett gott och enkelt sätt att få i sig lite energi på. Men många som äter lågkolhydratskost upplever att frukterna gör att de har svårt att gå ner i vikt. Om man vill tappa onödiga kilon är det bäst att tänka igenom om de frukter man äter bidrar eller hindrar ens viktnedgång.

Är alla frukter nyttiga?

Äpplen, apelsiner och bananerAtt vi ska äta mer ”frukt och grönt” är något som Livsmedelsverket och många andra organisationer som arbetar med hälsa går och ut i media och säger med jämna mellanrum. Men att se frukter och grönsaker som samma sak är inget som verkar rimligt om man kollar lite närmare på vad vad innehåller. Både grönsaker och frukter innehåller så klart lite protein och lite fett, men hur är det med mängden kolhydrater och socker? Broccoli innehåller 2 viktprocent kolhydrater, vilket inte är särskilt mycket. Apelsiner däremot innehåller 9 viktprocent kolhydrater och bananer innehåller ännu mer – hela 20 viktprocent! Det är mer jämförbart med Coca-Cola som innehåller 11 gram kolhydrater per 100 gram. Man skulle kunna tro att sockerarterna i läsk och frukt skiljer sig, men det gör de bara till en viss del. Både banan och Coca-Cola innehåller fruktos.

Att frukter är en bra källa till viktiga vitaminer är också ett tveksamt påstående. Förutom C-vitamin som man kan hitta i stora mängder i citrusfrukter så innehåller varken äpple, banan eller några andra av de vanligaste frukterna särskilt mycket vitaminer. För att få i sig det rekommenderade intaget av A-, B-, E- och D-vitaminer behöver man äta flera kilo äpplen varje dag. Med undantag för just C-vitamin så är det bättre att försöka få sina vitaminer från kött, fisk ägg och grönsaker som inte innehåller en massa kolhydrater.

Nyttiga frukter som passar LCHF

Bananer, apelsiner, ananas, äpplen och päron är alla frukter som innehåller mer än 10 viktprocent kolhydrater. Även om fruktosen i dessa frukter är bättre än sackarosen i läsk och godis så är det ändå en källa till kolhydrater som påverkar insulinet och kroppens fettförbränning. Men det finns frukter med lite mindre kolhydrater som ändå innehåller mycket C-vitamin och fibrer. Dessa ska dock ätas med försiktighet eftersom de mättar väldigt dåligt vilket gör att man lätt kan äta för mycket av dem.

  • Granatäpple – 7,0 gram kolhydrater per 100 gram
  • Grapefruit – 7,0 gram kolhydrater per 100 gram
  • Passionsfrukt – 7,4 gram kolhydrater per 100 gram
  • Citron - 7,3 gram kolhydrater per 100 gram
  • Honungsmelon – 7,9 gram kolhydrater per 100 gram
  • Vattenmelon – 7,5 gram kolhydrater per 100 gram

Vill man äta något sött kan det även vara en bra idé att äta bär eller nötter. Blåbär och hallon är väldigt snåla på kolhydrater men innehåller både mycket C-vitamin och mineraler som kalcium. Nötter som mandelmjöl och hasselnötter innehåller dessutom en rad nyttiga fetter som mättar mer än frukt.

Foto: Jon Hansen / Flickr.com